Når øjnene klør: Din guide til øjenallergi
Det vides ikke præcis, hvor mange mennesker, der lider af øjenallergi. Ikke desto mindre er der tale om en meget udbredt lidelse og tilstand, som påvirker rigtig mange menneskers hverdag i kortere eller længere perioder. Øjenallergi forårsager nemlig en række ubehagelige symptomer, såsom kløende, røde, hævede, tårefyldte og/eller pusfyldte øjne, som kan have stor indvirkning på livskvaliteten.
Lider du af øjenallergi? Eller er du bare nysgerrig på emnet? Så læs med her, hvor vi har samlet alt det, du behøver at vide om øjenallergi. Vi kommer blandt andet ind på symptomer, årsager, behandling og forebyggelse, som kan være nyttig viden – særlig hvis du selv er generet i øjnene på grund af allergi.
Symptomer på øjenallergi
- Røde øjne
- Kløende øjne
- Tårefyldte øjne
- Øjne fyldt med pus/sekret
- Hævede øjne
Årsager til øjenallergi
Der kan være flere forskellige årsager til øjenallergi, men det skyldes typisk en kombination af genetik og udefrakommende faktorer. Der kan være mange forskellige påvirkninger fra miljøet, som kan udløse allergien.
Typiske udløsere er:
- Pollen – fx birkepollen, græspollen eller bynkepollen
- Støv
- Pelsdyr
- Skimmelsvamp
- Kosmetik
Når fx pollen, støv eller skæl fra pelsdyr rammer øjet hos en allergisk person, vil kroppens immunforsvar sætte ind og producere modgift mod det udefrakommende. Det er den mekanisme, der giver de ubehagelige symptomer på øjenallergi.
Hvad kan man gøre?
Hvis du oplever symptomer på øjenallergi, og du ikke kender til den bagvedliggende årsag, er det vigtigt at kigge tilbage og se på:
- Om du har været i kontakt med pelsdyr
- Om du har anvendt noget bestemt kosmetik
- Om der er en eller flere i din familie, som lider af pollenallergi. Ofte ser man nemlig flere i samme familie, der lider af allergi.
Det kan også være en god idé at tage til lægen, som ud fra symptomer, kortlægning af mulige påvirkningsfaktorer i hverdagen og en evt. priktest vil kunne stille en endelig diagnose.
Ved at kende til den bagvedliggende årsag, er der gode muligheder for at behandle, men også forebygge. Der findes nemlig både effektiv behandling i tilfælde af akut udbrud, men også forebyggende behandlinger.
Behandlinger
I tilfælde af akut udbrud af øjenallergi vil man typisk komme i behandling med øjendråber med antihistamin eller allergipiller med antihistamin. Disse vil lindre symptomerne i øjnene. Hvis man ved, at man fx er plaget af gener i øjnene i pollensæsonen, er det også muligt at få forebyggende øjendråber eller piller, som vil hindre eller mindske generne.
Der findes desuden en allergivaccination, som går ind og behandler årsagen til allergien og derved afhjælper generne. Allergivaccination kan fås som enten piller eller som klassisk injektionsvaccinen og kan behandle gener forårsaget af græspollen, birkepollen og husstøvmider. Denne mulighed kan særligt være relevant at tale med lægen om, hvis du ikke oplever, at behandling og forebyggende behandling er tilstrækkeligt.
Kilder:
Sundhed.dk