Halvdelen vil være nærsynet i 2050: Det kan du gøre ved nærsynethed
Antallet af personer, som lider af nærsynethed (myopi) er stigende, og i 2050 vil halvdelen af befolkningen være nærsynet, forudser forskere bag et internationalt studie udgivet i The Lancet Digital Health. Forskerne bag studiet påpeger, at årsagen til den forventede stigning i folk med nærsynethed i høj grad skyldes skærmtid. Forskerne bag studiet påpeger, at årsagen til den forventede stigning i folk med nærsynethed i høj grad skyldes stigende skærmtid. I studiet konkluderer forskerne, at et højt strømforbrug på mobile enheder øger risikoen for nærsynethed markant, og kombineres det med et højt skærmforbrug på computere, øges det yderligere.
Ifølge forskerne er der behov for yderligere forskning på området i forhold til øjensygdomme hos forskellige befolkningsgrupper.
Kan man gøre noget for at forebygge nærsynethed?
Nærsynethed kobles ikke alene sammen med skærmforbrug, der er nemlig også et arveligt element i det. Derudover er der en række ting, man selv kan gøre for at forebygge nærsynethed, da det har vist sig, at netop nedenstående faktorer spiller ind på udviklingen af nærsynethed.
Brug tid udenfor
Studier har vist, at man kan forebygge halvdelen af nye tilfælde af nærsynethed hos børn, hvis de opholder sig mange timer udendørs.
Tiden i uddannelsessystemet
Studier har vist en sammenhæng mellem ens uddannelseslængde og udviklingen af nærsynethed. Her er det særligt det at læse faglitteratur og nærarbejde, der kobles sammen med risikoen for at udvikle nærsynethed.
Hav den rette styrke på briller og kontaktlinser
Hvis du bruger briller eller kontaktlinser, er det vigtigt at der er den rette styrke på dem. Er de underkorrigeret, kan det påvirke udviklingen af nærsynethed.
Behandling af nærsynethed
Når man er nærsynet, har man svært ved at se genstande på afstand. Til gengæld kan man stille skarpt på ting, der er tæt på. Hvis man er nærsynet, er der tre løsninger til at korrigere ens syn:
- Briller
- Kontaktlinser
- Øjenoperation
Kilder:
The Lancet Digital Health, Øjenforeningen, Sciencedaily og sundhed.dk