Myter og fakta om øjenoperation
Vores øjne er blandt de vigtigste funktioner i vores dagligdag, og derfor vælger mange at få øjenoperationer for at slippe af med briller og kontaktlinser. Desværre er der stadig mange myter og misforståelser om øjenkirurgi – ofte forårsaget af manglende viden.
For at hjælpe dig med at få afklaret de mest almindelige spørgsmål og usikkerheder, har vi samlet en liste over de 5 mest udbredte myter om øjenoperationer – og naturligvis præsenteret de vigtigste fakta.
1. myte: Øjenlaserkirurgi er smertefuldt
Fakta: Øjenlaseroperationer er generelt ikke forbundet med smerte. Under selve indgrebet anvendes bedøvende øjendråber, som fjerner al smerte. Efter operationen kan der forekomme let irritation eller tørhed i øjnene, men dette er midlertidigt og kan behandles med øjendråber.
2. myte: Øjenoperationer kan gøre dit syn værre
Fakta: Komplikationer efter øjenoperationer er meget sjældne, og de fleste patienter oplever en markant forbedring i deres syn. Som ved alle andre typer operationer, vil der være en vis risiko forbundet med at få foretaget en laser øjenoperation, men risikoen for alvorlige komplikationer som væsentlige forringelse af synsevnen er utrolig lav. Generelt set er øjenlaseroperationer en effektiv og sikker metode til at forbedre synet – og de fleste patienter slipper af med behovet for briller eller kontaktlinser.
3. myte: Øjenkirurgi kræver lang tid at komme sig efter
Fakta: De fleste patienter kan genoptage normale aktiviteter allerede dagen efter en øjenlaseroperation. Selve proceduren tager kun omkring 30 sekunder pr. øje, og synet forbedres typisk inden for 24 timer. Lettere ubehag kan opstå i de første timer eller dage, men det er som regel hurtigt overstået. Der kan dog være behov for opfølgningssamtaler eller brug af øjendråber for at fremme helingen.
4. myte: Øjenoperationer vil rette dit syn én gang og for alle
Fakta: Selvom øjenoperationer kan korrigere eksisterende synsfejl og give langvarige resultater, kan alder og øjenforandringer stadig påvirke synet over tid. For eksempel kan personer, der har fået øjenlaseroperation i en yngre alder, senere udvikle presbyopi (aldersrelateret langsynethed) omkring 40-årsalderen. Det betyder, at nogle på et senere tidspunkt kan få behov for læsebriller eller yderligere synskorrektion. Derfor kan man ikke forvente, at synet forbliver perfekt resten af livet – men for de fleste vil en øjenoperation give en markant og langvarig forbedring.
5. myte: Øjenlaseroperation virker ikke for personer med høj nærsynethed eller langsynethed
Fakta: Øjenlaseroperationer kan i dag korrigere et bredt spektrum af synsfejl – herunder både høj nærsynethed, langsynethed, tynde hornhinder og bygningsfejl. Der er dog grænser, afhængigt af øjets sundhed og graden af synsfejl. En grundig forundersøgelse hos Peter Brincker, en af Danmarks mest erfarne øjenkirurger, vil afgøre, hvilken løsning der passer bedst til dine øjne
Et trygt og professionelt forløb – fra første kontakt til færdig behandling
Hos Øjenkirurgisk Klinik v. Peter Brincker bliver du mødt af et yderst professionelt og erfarent personale, der arbejder med den nyeste og mest sikre teknologi inden for øjenkirurgi. Vores mål er at tilbyde øjenoperationer af højeste kvalitet – altid med patientens tryghed og resultat i fokus.
Vi starter med en grundig forundersøgelse og en gratis, uforpligtende samtale, hvor du får personlig rådgivning og svar på dine spørgsmål. Vi er med dig hele vejen – før, under og efter din operation – for at sikre et trygt og velinformeret forløb.
Vores ønske er at afmystificere øjenlaseroperationer og give dig ro i maven, uanset hvor langt du er i din beslutningsproces.
Du kan læse mere om øjenlaseroperation og øjenoperationer her på siden, eller kontakte os for en uforpligtende samtale på tlf. 39 64 09 58 – vi står klar til at hjælpe dig.
Kilder: Aarhus Universitetshospital, American Academy of Ophthalmology (aao.org), WebMD, Refractive Surgery Council.