Sneblindhed: Sådan passer du på øjnene i sneen
Sneblindhed kaldes også svejseøjne og refererer til de overfladiske sår, der kan dannes på hornhinden, når man opholder sig i stærk sollys uden solbeskyttelse. Ligesom huden kan blive skadet af solen, kan øjnene det også. Derfor er det vigtigt, at man ikke kun beskytter huden, men også øjnene mod solens stråler.
Som navnet “sneblindhed” indikerer, er det særligt, når man opholder sig i sneen, at man kan opleve sneblindhed. På skiferier og lignende er der en øget risiko for, at man kan få de overfladiske sår på hornhinden på grund af refleksionen af solens stråler i sneen. Det samme gør sig gældende, når man opholder sig ved havet. Både i sne og ved vand reflekterer solens lys i vandet eller sneen, som gør, at øjnene udsættes for særligt stærk sollys.
Sådan føles sneblindhed
Hvis du oplever sneblindhed, vil de typiske symptomer være:
- Smerter i øjnene
- Øjnene løber i vand
- Røde og irriterede øjne
Typisk kommer symptomerne først efter nogle timer, og man vil derfor først opdage det, når skaden allerede er sket.
Beskyt øjnene og undgå sneblindhed
Sneblindhed er ubehageligt, men typisk er der tale om overfladiske sår på hornhinden, som forsvinder igen. Det vil sjældent påvirke synet på den lange bane.
Får vi sne denne vinter, eller skal du på skiferie, er det en god idé at være forberedt, så du kan beskytte øjnene bedst muligt og forebygge sneblindhed.
De bedste råd til at forebygge sneblindhed er at bruge gule skibriller, der sidder tæt til hovedet, når du står på ski. Mange tænker måske, at funktionen udelukkende er at holde sne og blæst væk fra øjnenene i dårligt vejr. Men de gule skibriller sørger også for at beskytte øjnene mod solens stråler. Derfor bør du også have brillerne på, når solen skinner. Når du opholder dig i længere tid ad gangen i sne eller i nærheden af sne, bør du bære solbriller. Det kan fx være, når I holder pause fra skiløbet eller bygger en snemand.
Hvis skaden er sket
Som beskrevet opdager man typisk først skaden, når den er sket, da der går nogle timer. Ofte er det først om aftenen eller om natten, at symptomerne viser sig. Hvis du er blevet sneblind, er der heldigvis flere ting, du kan gøre for at lindre generne.
- Undgå stærkt lys
- Bær solbriller
- Lindre smerterne med håndkøbsmedicin, fx paracetamol
- Du kan også tage øjendråber eller antibiotisk salve, som kan virke henholdsvis smertelindrende og forebygge betændelse
Er generne ikke gået væk efter 24 timer, bør du altid opsøge en læge. Typisk går generne over inden for 12-24 timer.
Kilder: Netdoktor, Sundhed.dk og Øjenforeningen.