Sådan påvirker blåt lys fra skærmen dine øjne
De seneste år har vi hørt meget om skærmenes rolle i vores hverdag. Telefoner i skoletiden og lange arbejdsdage foran computerskærmen er blevet debatteret flittigt, hvilket kun er naturligt, når skærmene fylder mere og mere i vores liv. Du har måske hørt begrebet “skærmøjne”, men hvilken effekt har det blå lys fra skærmen egentligt for dine øjne og din hjerne? I dag dykker vi ned skæret fra skærmenes blå lys for at blive klogere på de mulige konsekvenser ved for meget blåt lys.
Hvad er blåt lys?
Helt simpelt kan man sige, at blåt lys bare er en lille del af det lysspektrum, som mennesker kan se med det blotte øje. Selv hvis du aldrig bruger en computer eller en smartphone, så bliver du stadig udsat for blåt lys hver eneste dag. Helt almindeligt dagslys indeholder nemlig både blåt lys og lys i mange andre bølgelængder. Det blå lys i dagslyset har dog en helt særlig funktion for os mennesker. Det blå lys har spiller nemlig en stor rolle, når kroppen skal regulere sin døgnrytme. Når øjet bliver mødt af det blå lys, så begynder kroppen at producere mindre af det såkaldte søvnhormon “melatonin”. Dermed gør sollyset mennesker friskere om morgenen, hvor der er meget blåt lys, mens vi bliver trættere om aftenen, hvor det blå lys ebber ud.
Ja, sådan var det i hvert fald under hele menneskehedens historie – lige indtil skærmene blev opfundet.
Det blå lys fra skærmen og din søvn
Denne sammenhæng mellem blåt lys og kroppens evne til at regulere døgnrytmen er faktisk grund til den største konsekvens ved for meget skærmtid. Computerskærmen og din smartphone udleder nemlig det samme blå lys, som kroppen forbinder med at vågne op. Derfor har det store konsekvenser for mange menneskers døgnrytme, hvis man bruger skærmene op til sengetiden. Her vil det blå lys fra skærmen simpelthen sende et signal til hjernen om, at solen skinner, hvorefter hjernen producerer mindre melatonin.
Blåt lys fra skærme har faktisk en endnu større effekt på kroppens produktion af melatonin end normalt dagslys på grund af skærmlysets specifikke bølgelængde. Derfor kan man sagtens sammenligne skærmlys med at ligge og kigge direkte ind i en lille sol, lige før man skal til at sove. Hvis du har problemer med at falde i søvn om aftenen, kan det derfor være en rigtig god ide at genoverveje dine skærmvaner i aftentimerne. Denne opfordring kommer derfor fra både Sundhedsstyrelsen og Øjenforeningen, der opfordrer til, at danskerne tænker over deres skærmvaner. Samtidig kan det være en god ide at benytte den natfunktion, som man kan finde på mange enheder, hvor enheden simpelthen skruer ned for intensiteten af det blå lys.
Nu har vi gennemgået den største konsekvens, som det blå lys fra skærmen kan have på hjernen, men er det skadeligt for øjnene?
Er blåt lys skadeligt for dine øjne?
De seneste år er dette spørgsmål blevet debatteret heftigt, da der har været en frygt for, at for meget blåt lys kunne lede til nedsat syn eller aldersrelaterede øjensygdomme såsom grå stær. Hvis du søger på internettet, så vil du kunne læse på mange forskellige sider, at det blå lys er meget skadeligt for øjnene. Fælles for de fleste af disse hjemmesider er dog, at de samtidig forsøger at sælge et produkt såsom de såkaldte skærmbriller, der også bliver kaldt blue-light briller. Hvis man i stedet søger informationen fra bedre og mere officielle kilder som Øjenforeningen og Sundhedsstyrelsen, så tegner der sig et andet billede. De udtrykker nemlig enstemmigt, at der ikke foreligger forskning, der kan påpege en direkte sammenhæng mellem for meget skærmtid og varig skade på øjnene.
Der er dog en god grund til, at mange har en mistanke om negative konsekvenser ved for meget skærmtid. Vi ved nemlig, at øjet eksempelvis kan tage skade ved for meget UV-stråling, som kan forekomme ved en skitur i høj sol ned af en kridhvid skipist. Derfor kunne man forestille sig, at øjet på samme vis kunne tage skade af for meget blåt lys, men denne sammenhæng er altså ikke bevist i forskningen. Derfor lyder der heller ikke en entydig anbefaling fra Sundhedsstyrelsen om, at man bør bruge de såkaldte blue-light briller.
Nogle mennesker er dog mere overfølsomme over for det blå lys end andre. Dette kan skyldes, at personen allerede har en synsmæssig udfordring såsom bygningsfejl eller tendens til irriterede øjne. Hvis du oplever irritation i øjnene ved for meget skærmtid, så kan det være en god ide at kontakte en øjenlæge, der kan tilse dine øjne og råde dig til at undgå irritationen.
Kilder: