AMD øjensygdom: Sund kost kan beskytte mod øjensygdommen, viser forskning
Sund kost bestående af flere næringsrige grøntsager, bønner og fisk samt mindre rødt kød og mejeriprodukter kan mindske risikoen for at udvikle AMD øjensygdom (aldersrelateret maculadegeneration) og bremse udviklingen af AMD. Det viser både et europæisk studie og et portugisisk studie ifølge American Academy of Ophthalmology.
Forskerne i studierne konkluderer blandt andet, at der er lavere forekomst af AMD øjensygdom blandt folk, der spiser efter en middelhavskost bestående af grøntsager, frugt, fisk og fuldkorn, og at mennesker, som spiser mindst 150 gram frugt om dagen mindskede risikoen med 15 % for at udvikle AMD. Anden forskning viser desuden, at en bestemt kombination af vitaminer og mineraler kan have en positiv indflydelse på udviklingen af AMD.
Hvad er AMD øjensygdom?
Aldersrelateret maculadegeneration (AMD) er en øjensygdom, der påvirker synet. Det er en aldersbetinget øjensygdom, der typisk kan opstå fra 55-års alderen, hvor øjets hornhinde ændrer sig. Det kommer i en tør og en våd udgave, hvor tør AMD er celler i øjets nethinde der forsvinder, mens våd AMD er væskehævelse i nethinden.
Symptomerne på AMD øjensygdom (aldersrelateret maculadegeneration) er:
- plet i synsfeltet
- nedsat læsesyn fx slørede bogstaver ved læsning
- farver fremstår mindre klare
- lige linjer opleves buede
- pludseligt nedsat syn
Ved mistanke om AMD er det altid vigtigt at tage kontakt til en øjenlæge. Hos øjenlægen vil synsstyrken måles og nethinden undersøges. I kombination med undersøgelser og dine beskrivelser af symptomer vil øjenlægen stille diagnosen.
Kilder:
American Academy of Ophthalmology1, American Academy of Ophthalmology 2