Synsstyrke og brillestyrke: Forstå forskellen
Der opstår ofte forvirring, når det kommer til begreberne synsstyrke og brillestyrke. Mange tror nemlig, at det er to sider af samme sag. Men faktisk er det sådan, at ens synsstyrke og brillestyrke er to forskellige ting. Her kan du blive klogere på begge begreber og forstå forskellen.
Synsstyrke
Synsstyrke er en betegnelse for den faktiske evne, som øjet har til at se og fokusere på objekter på forskellig afstand. Synsstyrken måles ved, at patienten er medvirkende i en undersøgelse – fx en synstest. Testen foregår typisk ved, at patienten står overfor en synstavle med bogstavstrækker eller symboler. Du skal eksempelvis tage denne form for synstest, når du tager et kørekort.
Hvis der er tale om, at patienten lider af grå stær eller alderspletter på nethinden (AMD), er der tale om nedsat syn. Selv den bedste brille er ikke nok til at give det skarpeste syn, hvis man lider af en øjensygdom, men med den rette brillestyrke kan det forbedres.
Synsstyrken måles normalt i forhold til en standardvision, der betragtes som 6/6. 6/6 betyder, at en person kan se detaljer på 6 meters afstand. Står man overfor synstavlen med 6 meters afstand, vil den normaltseende kunne læse bogstaverne i nederste bogstavrække.
Synsstyrke måles også som et brøkdelssystem, hvor det første tal repræsenterer den afstand, hvor en person er i forhold til standarden, og det andet tal repræsenterer den afstand, hvor en person med normal synsstyrke ville være i stand til at se det samme objekt.
Ved 6/6 betegnes det som normal synsevne, og ved 6/12 er det halvdelen af, hvad en normaltseende har i synsstyrke. 6/12 er minimumskravet for kørekort, hvorfor denne også kaldes kørekortgrænsen. Har man 6/18 i synsstyrke, betyder det, at man er svagtseende, og ved 6/60 er man stærkt svagtseende – også kaldes social blindhed.
Hvis man har en synsstyrke på 6/60 betyder det, at det en normaltseende kan se på 60 meters afstand, kan patienten med 6/60 først se ved 6 meters afstand til objektet.
Brillestyrke
Brillestyrke refererer til den optiske korrektion, der er nødvendig for at forbedre synsstyrken hos en person, der har synsproblemer. Den måles i dioptre og angiver den mængde optisk kraft, der kræves for at korrigere synsfejl som nærsynethed (myopi), langsynethed (hyperopi) og bygningsfejl (astigmatisme).
For at finde den rette brillestyrke ser man på øjets brydning, der også er kendt som refraktionen. Det er betegnelsen for, hvor i øjet billedet danner sig. Ud fra denne brydning kan man nå frem til, hvilken brillestyrke der skal til, således at patienten kan få et skarpere syn.
For at bestemme den rette brillestyrke anvender øjenlægen eller optikeren et apparat, som kaldes autorefraktor. Patientens øjne testes hver for sig, hvor denne ser ind i apparatet. Der vises billeder, og apparatet skifter selv linse fra uskarpt til skarpt, så teknologien bag apparatet kan bestemme, hvor lang- eller nærsynet man er.
Sammenhæng mellem syns- og brillestyrke
Mens synsstyrke beskriver den faktiske evne til at se, er brillestyrken den optiske korrektion, som kræves for at forbedre patientens synsstyrke. Brillestyrken kompenserer derfor for øjets optiske mangler.
Det er vigtigt at forstå, at brillestyrken ikke nødvendigvis afspejler den faktiske synsstyrke. Nogle mennesker kan have brug for stærkere eller svagere briller afhængigt af deres synsproblemer og individuelle synsstyrke. Det kan en øjenlæge hjælpe med at afklare gennem en undersøgelse af øjnene.
Kilder: