Stress kan påvirke dit syn: Bliv klogere på årehindelækage og behandling af stressøje
Stress er en folkesygdom, der ifølge Sundhedsstyrelsen påvirker flere og flere danskere hvert år. I dag er stress så udbredt, at de fleste kender nogen, der har oplevet stresssymptomer. Det er til gengæld ikke alle, der ved, at stress faktisk også kan påvirke dit syn. Lidelsen hedder årehindelækage, men i hverdagssprog kaldes det oftest for stressøje.
I dette indlæg giver vi dig informationer om stressøje, symptomerne og muligheden for behandling af stressøje.
Hvad er stressøje?
Årehindelækage eller stressøje diagnosticeres som “central serøs chorioretinopati”. Ved årehindelækage siver der klar væske ud fra blodårerne i årehinden, og det fører til en ophobning af væske bag nethinden. Ophobningen af væske kan resultere i, at nethinden løsner sig. Stressøje rammer ofte kun det ene øje, men i nogle tilfælde kan man få det på begge øjne. Nogle personer oplever, at symptomerne på kan være tilbagevendende, hvor de går væk og kommer tilbage flere gange.
Ofte er stressøje ikke farligt og går over af sig selv, men typisk er det allerede kronisk, når patienten søger hjælp hos en øjenlæge. Ved langvarig årehindelækage ophober der sig så meget væske bag nethinden, at det kan føre til formforvrænget syn, nedsat farveopfattelse og en udtynding af nethinden, som kan lede til vedvarende synsnedsættelse. Man bør derfor altid tage kontakt til en øjenlæge, hvis man oplever de følgende symptomer.
Symptomerne på stressøje
Hvis du oplever nogen af de følgende symptomer, så bør du straks tage kontakt til en øjenlæge for at lade dine øjne undersøges:
- Hvis dit syn er sløret
- Hvis du har sværere ved at opfatte farver eller opfatter farver forskellige med hvert øje
- Hvis dit syn er formforvrænget, eller hvis du opfatter objekters størrelse anderledes
- Hvis du oplever en anden betydelig synsnedsættelse
Disse symptomer kan være et tegn på årehindelækage eller andre synsbesvær, og derfor er det vigtigt at gå til en øjenundersøgelse hos en øjenlæge, der kan finde frem til en diagnose og fremlægge mulighederne for behandling.
Hvorfor får man stressøje?
Stressøje kan – som navnet antyder – fremkaldes af et for højt stressniveau, men stress er sjældent nok til at fremprovokere årehindelækage i sig selv. Tilstanden fremprovokeres af stresshormonet kortisol, men lidelsen rammer kun dem, hvis øje i forvejen er mekanisk og anatomisk disponeret. Hvis man over en længere periode bliver udsat for psykisk eller fysisk overbelastning, er det altså stadig kun få, der er i risikogruppen for at udvikle årehindelækage. Kaldenavnet “stressøje” kan derfor være en smule misvisende, da det også kan forekomme hos personer uden at være fremprovokeret af stress.
Ifølge Øjenforeningen får 500 danskere CSCR-diagnosen om året, med de skønner, at der kan være op til 1.000 nye tilfælde i landet årligt. Lidelsen kan i teorien ramme alle voksne i alle aldre, men det er voksne i alderen 35-50 år, der oftest får diagnosen. Hertil rammer lidelsen oftere kvinder end mænd.
Hvis man tager lægemidlet binyrebarkhormon, skal man være ekstra opmærksom og få sine øjne tjekket med jævne mellemrum. Binyrebarkhormon kan nemlig medføre flere synsbesvær som grøn stær, grå stær og netop stressøje.
Behandling af stressøje
I nogle tilfælde vil tilstanden gå over af sig selv, med det er altid vigtigt at blive undersøgt af en øjenlæge, der kan vurdere, om man bør modtage behandling. Hvis tilstanden har stået på i flere måneder eller hvis den har forårsaget vævstab på nethinden, så bør lidelsen behandles hurtigst muligt.
Der findes to former for behandling af årehindelækage, der begge udføres med en øjenoperation med laser. Den mest hyppige og foretrukne er en såkaldt fotodynamisk verteporfin-behandling, der også omtales med navnene PDT eller kold laser.
I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at behandle årehindelækage med en kraftigere form for laserlys, der kaldes for varm laser. Begge former for laser øjenoperation udføres på få minutter, hvorefter patienten mister synet meget kortvarigt. Hvis man har modtaget en øjenlaseroperation med kold laser, så er det nødvendigt at skærme øjnene for solen i to dage.
Hos Øjenkirurgisk Klinik er Peter Brincker en af de førende øjenkirurger i landet, der opererer med den mest avancerede og skånsomme laserteknologi på markedet. Kontakt klinikken, hvis du oplever symptomerne ovenfor.
Kilder: Øjenforeningen, Blind.dk, Sundhedsstyrelsen.