Nyt gennembrud inden for udviklingen af kunstige øjne
Kunstige 3D-øjne lyder som noget fra en science fiction-film, men det er faktisk blevet en realitet. Forskere fra Hong Kong University of Science and Technology og University of California, Berkeley, er nemlig lykkedes med at udvikle kunstige øjne med 3D-nethinder.
De nye 3D-øjne er langt bedre end de eksisterende bioniske øjne, som i dag anvendes på nogle øjenpatienter, og har faktisk en synsevne på højde med det menneskelige øje. 3D-øjnene er da også strukturelt opbygget som en replika af det menneskelige øje. Den kunstige 3D-nethinde er lavet af en lang række nanotråde med lyssensorer, der efterligner fotoreceptorerne i det menneskelige øje. Ved at forbinde nanotrådene til et bundt af nervelignende metaltråde lykkedes det forskerne bag opfindelsen at overføre det, som 3D-øjet ser, til en computerskærm.
Forskerne håber, at nanotrådene i fremtiden kan forbindes direkte til nerver hos øjenpatienter. Inden da skal biokompatibiliteten og stabiliteten af de nye 3D-øjne dog forbedres. Derefter skal forskerne i samarbejde med specialister i okulærproteser teste 3D-øjnene på mennesker. Det forventes at 3D-øjnene er klar og tilgængelige på markedet for okulære proteser inden for 5 år.
De kunstige 3D-øjne giver dog ikke kun håb for mennesker med svære synslidelser, men har også potentiale inden for robotteknikken, hvor de med stor sandsynlighed vil finde anvendelse først.
Kilde: Gu, L., Poddar, S., Lin, Y. et al. (2020). “A biomimetic eye with a hemispherical perovskite nanowire array retina”. Nature, vol 581, pp. 278–282